آموزش مقاله نویسی علوم انسانی

نویسنده دکتر سعید جوی زاده/شماره تماس:09382252774

برخی از دانشجویان از مقاله نویسی واهمه دارند و احساس می کنند کاری سخت و دشوار است؛ زیرا مقاله نویسی نیاز به تحقیق و پژوهش دارد. به همین منظور قصد داریم نکات کلیدی آموزش مقاله نویسی علوم انسانی را برای شما شرح دهیم که بدون دغدغه به نوشتن روی آورید.

مقاله ها به دو دسته پژوهشی و مروری تقسیم می شوند. اغلب در مقاله های پژوهشی به آزمایش و تحقیق پیرامون یک موضوع جدید و نوین می پردازند؛ اما در مقاله های مروری، روی موضوعی که قبلا چندین بار تحقیق شده است، اقداماتی را انجام می دهند.

محقق یا مقاله‌نویس باید ایده های گوناگون را کنار یکدیگر بگذارد و یک نظریه جدید را ارائه دهد. با تقسیم بندی درست این مراحل به راحتی قادر به مدیریت مقاله و نگارش آن به بهترین نحو هستید.

آموزش مقاله نویسی علوم انسانی در یک نگاه!

مقاله به نوشته ای گفته می شود که در حوزه های مختلف دارای اهداف علمی، سیاسی، ادبی، اجتماعی و غیره است. اهداف مقاله ها ممکن است متفاوت باشد. گاهی هدف اطلاع رسانی عمومی است. گاهی ممکن است به گروه خاصی اطلاعات داده شود و گاهی هدف مقاله تحقیق پیرامون یک موضوع علمی یا غیر علمی است.

هدف یک مقاله شاید صرفا تبلیغ یک کالا یا پدیده باشد. لحن نیز در مقاله های گوناگون متفاوت است. گاهی لحن یک مقاله برای متقاعد کردن مخاطب طراحی می شود؛ اما لحن مقاله ای دیگر ممکن است تنها اطلاع رسانی بوده و بی طرف باشد.

اکنون که با مقاله نویسی آشنا شدید، قصد داریم نکات مهمی در آموزش مقاله نویسی علوم انسانی را شرح دهیم که با فراگیری آن، قادر به چاپ مقالات خود در مجلات معتبر داخلی یا خارجی هستید.

یک مقاله علوم انسانی باید دارای ساختار کلی زیر باشد:

  •     عنوان؛
  •     چکیده؛
  •     مقدمه؛
  •     بدنه اصلی؛
  •     نتیجه گیری؛
  •     کلمات کلیدی؛
  •     منابع.

اکنون شاید این سوال در ذهن شما پیش بیاید که هر کدام از اجزای مقاله چگونه باید تکمیل شود؟

گردآوری اطلاعات

اولین نکته در آموزش مقاله نویسی انسانی، گردآوری اطلاعات و مطالعه پیرامون موضوع یا هدف مورد نظر است. اطلاعات و ایده های خود را یادداشت کنید. اگر در موضوعی اطلاعات کافی ندارید، مطالعه کرده و سپس جملات موردنظر را به صورت واضح، روشن، بدون ابهام و ساده بنویسید.

زمانی که از طرح خود مطمئن شدید و تصمیم به تحقیق و نگارش مقاله گرفتید، اطلاعات مورد نیاز را گردآوری کرده و منابع آن را نزد خود حفظ کنید.

مطالعه خوب و دقیق به شما کمک می کند که روی موضوع تسلط کافی داشته باشید. اغلب افرادی که سراغ مقاله شما می آیند، اطلاعات کافی در این زمینه ندارند. بنابراین هنگامی مقاله جامع و مفید است که بر اطلاعات مخاطب بیافزاید.

هنگام مطالعه و گردآوری اطلاعات، دفترچه یادداشتی همراه خود داشته باشید و اطلاعات مفید و جدید را در آن بنویسید. این اطلاعات ممکن است کمک شایانی به مخاطب کند.

اغلب مقاله های علوم انسانی در حوزه ادیان، جامعه شناسی، انسان شناسی، روانشناسی و غیره است. بنابراین حضور در بین مردم و مطالعه فرهنگ های گوناگون اطلاعات خوبی را در اختیارتان قرار می دهد.

انتخاب عنوان

دومین نکته کلیدی در آموزش مقاله نویسی علوم انسانی این است که عنوانی جذاب و خوب برای مقاله انتخاب کنیم. اگر عنوان شما جذاب باشد، به راحتی مخاطبان را به خود جذب می کنید.

چکیده و عنوان دو موضوع کلیدی و اساسی در آموزش مقاله نویسی علوم انسانی است که اگر با دقت انتخاب شوند، مقاله بازدیدکنندگان زیادی را به خود اختصاص می دهد. از روی چکیده و عنوان، محتوای کلی مقاله تشخیص داده می شود. عنوان خوب، مخاطب معمولی را علاقه مند و مخاطب خاص را جذب می کند.

پیشینه تحقیق

زمانی که عنوان مقاله را انتخاب کردید، باید پیشینه تحقیق را بیان کنید. در مقدمه ابتدا شرح دهید که موضوع شما چیست؛ سپس هدف از تحقیق و مطالعه را بیان کنید و تحقیقات انجام شده در این حوزه را بنویسید.

پس از آنکه پیشینه تحقیق مورد نظر خود را شرح دادید، باید روش تحقیق و تجهیزاتی را که برای تحقیق خود به کار برده اید، بنویسید. لازم به ذکر است در مقاله های مروری، روش تحقیق ذکر نمی شود.

تمرکز روی هدف

زمانی که برای موضوع و تحقیق خود، هدفی را مشخص کردید، تنها باید روی آن هدف متمرکز شوید. در مقدمه، ابتدا خلأهای هدف را بیان کنید، سپس شرحی از آن را بیاورید و در نهایت بگویید که چگونه این خلأها قابل پر کردن است.

به یاد داشته باشید در مقاله های مروری اغلب شرح داده می شود که چگونه روی یک هدف تحقیق کرده اند و نتایج حاصل از آن چه بوده است. اگر اقدامات انجام شده برای خلأ کافی نباشد، در این مقاله باید اقدامات جدیدی را ذکر کنید.

از بیان یک موضوع در کنار موضوعات دیگر خودداری کنید؛ زیرا موضوع و هدف اصلی مقاله در ابهام باقی می ماند و مخاطب رشته کلام از دستش خارج می شود و به راحتی موضوع را فراموش می کند.

مقاله را طوری بنویسید که قابل چاپ کردن باشد؛ یعنی ارزشمند بوده و موضوعات به نوعی جدید و نوین بیان شده باشند. بنابراین بر هدف مقاله و موضوع آن تمرکز داشته باشد و تنها روی یک موضوع مانور دهید.

کلام آخر

در این مقاله سعی کردیم به آموزش مقاله نویسی علوم انسانی بپردازیم. اغلب مقاله ها به صورت پژوهشی یا مروری نوشته می شوند. در مقالات پژوهشی روش تحقیق بیان می شود؛ زیرا یک موضوع و هدف کاملا جدید مد نظر نویسنده بوده که به تحقیق آن پرداخته است.

در روش تحقیق، تجهیزات و آزمایشات انجام شده بیان می شود. به همین دلیل مقالات مروری این بخش را شامل نمی شوند؛ زیرا موضوع این مقالات، مرور هدف های قبلی است.

بهتر است عنوانی جدید و جذاب بنویسید و چکیده ای کامل از مقاله بیاورید؛ زیرا مخاطب با خواندن عنوان و چکیده تصمیم می گیرد که به مطالعه مقاله بپردازد یا خیر. پیش از نگارش مقاله، به مطالعه و تحقیق بپردازید. در برگه یادداشتی اطلاعات جمع‌آوری شده را بنویسید.

 

کلمه کلیدی: آموزش مقاله نویسی علوم انسانی

 

 

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *