سازماندهی قطعات بزرگتر پایان نامه شما
مقدمه
فصل چهارم به بررسی ساختار کلی پایاننامه میپردازد و به شما نشان میدهد که به عنوان نویسنده و محقق پایاننامه، چگونه میتوانید بیشترین کنترل را بر نحوه تلقی خود داشته باشید. انتخابهای شما در نوشتن پایاننامه، از شرکت فعالی در آن به عنوان یک شرکتکننده تا پیشزمینهی صداتان برای ظهور به عنوان یک ناظر بیطرف، تا هر چیزی که در این میان وجود دارد، قابل تغییر است.
گافمن (۱۹۵۹، تجدید چاپ ۲۰۲۲) دربارهٔ اینکه چگونه باید جهان را به عنوان صحنهای در نظر بگیریم که در آن هویتهای مختلف خود را ارائه میدهیم، نوشت. پایاننامه شما یکی از این مراحل است که از طریق آن میتوانید راههای مختلف بودن را از طریق روشهای مختلف انجام دهید. اگر دیدگاه دراماتورژیک گافمن را برای پایاننامه خود اعمال کنید، میتوانید استدلال کنید که از چندین هویت شخصی، محقق و نویسنده پایاننامه در مکانهای مختلف پایاننامهی خود استفاده میکنید. گاهی اوقات، اجراهای شما در صحنه پایاننامه به راحتی به دست شما میرسد. در مواقع دیگر، ممکن است دچار مشکل شوید. گاهی اوقات، تضادها و شکوک به خود میتوانند به عنوان شیوههای شخصی شما برای بودن و انجام دادن در تضاد با اجرای پایاننامه به وجود بیایند و باعث شوند که احساس کنید در مقابل خود ایستادهاید. گاهی اوقات، مشکلات به این دلیل پیش میآیند که هویت شما با دیگر بازیگران روی صحنه پایاننامهی شما بسیار متفاوت است، مانند استاد راهنما(های) شما. اگر این اتفاق بیفتد، به عنوان یک تیم، ممکن است به گفتگوی گسترده (و مداوم) نیاز داشته باشید تا کشف کنید که چگونه یک پایاننامه مؤثر و قوی بنویسید که برای شما مفید باشد و با اطرافیانتان نیزی همخوانی داشته باشد.
بعد از مطالعه فصلهای قبلی پایاننامه، شما بهترین دانش را دربارهٔ موضوع خود دارید. حال باید با تمرکز بیشتری به ساختار کلی پایاننامه خود بپردازید. بهتر است با استفاده از یک نمونه ساختار، خود را با قالب کلی پایاننامه آشنا کنید. برای این کار، میتوانید به پایاننامههایی که از قبل نوشته شدهاند در موضوع مشابه با شما مراجعه کنید و ساختار آنها را بررسی کنید.
ساختار کلی پایاننامه شامل پنج بخش اصلی است: مقدمه، مرور ادبیات، روششناسی، نتایج و بحث، و نتیجهگیری. در این بخشها، شما باید به شکلی منطقی و مرتب، اطلاعات، دیدگاهها، و ارزیابیهای خود را دربارهٔ موضوع خود ارائه دهید.
در بخش مقدمه، باید موضوع پایاننامه، سوال پژوهشی، و فرضیات مورد بررسی را معرفی کنید. در این بخش، باید همچنین توجیهی برای اهمیت موضوع و ارائه دلایلی برای انتخاب شما برای این موضوع نیز ارائه شود.
در بخش مرور ادبیات، باید به بررسی تحقیقات قبلی در مورد موضوع پایاننامه پرداخته و به شکلی جامع، اطلاعاتی در مورد پژوهشهای مرتبط با موضوع خود ارائه دهید. در این بخش، باید همچنین به بررسی نتایج پژوهشهای قبلی، نقاط قوت و ضعف آنها، و مشکلات موجود در پژوهشهای قبلی پرداخته شود.
در بخش روششناسی، باید به شکل دقیقی روشهای استفاده شده برای جمعآوری دادهها، تحلیل دادهها، و ارزیابی نتایج پایاننامه شما را شرح دهید. در این بخش، باید همچنین به بررسی نقاط قوت و ضعف روشهای استفاده شده پرداخته شود.
شکل 4.1 ساخت پایان نامه شما
جلوی شما مهم است
بیشتر پایاننامهها با موضوع اصلی آنها شروع میشوند و شامل عنوان، چکیده و فهرست مطالب هستند. اما آیا این الگوی ساختاری برای پایاننامهها صرفاً یک الگوی اساسی است؟ در واقع، خیر. عنوان، علاوه بر این که موضوع پایاننامه را اعلام میکند، به مخاطبان پیامهای اولیه درباره نویسنده و هویت او نیز منتقل میکند. انتخاب طول و جملهبندی عنوان نیز تصویری از شخصیت نویسنده پایاننامه ارائه میدهد. همچنین، عنوان میتواند در لحنی مختلف نوشته شود و بهعنوان نشانهای از هویت جدی یا سبکتر نویسنده عمل کند.
چکیده، خلاصهای از پایاننامه است که عموماً اهداف، روشها، یافتهها، مفاهیم و اهمیت آن را شامل میشود. انعطاف پذیری زیادی در مورد محل تمرکز چکیده وجود دارد. با تمرکز بر برخی از زمینهها میتوانید چکیدهای جذاب و روان ایجاد کنید و مخاطبان را به خواندن پایاننامهتان ترغیب کنید. در چکیده، بهتر است از زبان ساده و روان استفاده کرده و اصطلاحات فنی را بهطور موشکافانه و با دقت بکار ببرید.
فهرست مطالب یک قسمت اساسی از پایاننامه است که باید بهطور دقیق و جامع از ساختار پایاننامه خبر دهد. این فهرست مطالب باید تمام موضوعات، بخشها، زیربخشها و پیوستهای پایاننامه را بهصورت دقیق و کامل شامل شود و به ترتیب ظهور آنها در پایاننامه اشاره کند.
در کل، ساختار پایاننامه بهطور کلی بستگی به موضوع، شیوه نگارش و نیازهای مخاطبان دارد. با رعایت قواعد نگارش و استفاده از ساختار مناسب، پایاننامهای روان و جذاب ارائه کنید که مخاطبان را به خواندن آن ترغیب کند.
یکی از مسائل مهم در پایاننامه، قدردانی از دیگران است. آیا میخواهید قدردانی کوتاه و مختصری داشته باشید یا چند صفحه؟ آیا محتوای آن رسمی و جدی باشد یا سبکتر؟ از چه سبک انگلیسی استفاده کنید؟ بسیاری از استادان، قدردانیها را به صورت حداقلی ویرایش میکنند، بنابراین این بخش از پایاننامه شما تمایل زیادی به گفتن چیزهای زیادی در مورد شیوه نوشتن شما و نقش شبکههای پشتیبانی در سفر پایاننامه شما دارد. این به خواننده اطلاع میدهد که در طول پایاننامه شما چه انتظاراتی دارد. ممتحنین ممکن است قدردانیهای شما را بخوانند یا نخوانند، اما اگر بخوانند، دیدگاهی درباره شما به عنوان یک شخص ایجاد میکنند (کومار و ساندرسون، 2020).
در بخش قدردانیها، ممکن است شما از افراد مختلفی تشکر کنید. میتوانید ترتیب تشکر را از استاد راهنما، جامعه، شرکت کنندگان و دوستان و خانوادهتان در نظر بگیرید. همچنین باید تصمیم بگیرید که کدام شخص (یا آخرین شخص) را اولین بار تشکر کنید و چیزهای زیادی در مورد نقشش در تحقیقاتتان بگویید. تصمیمات مهم دیگری شامل این است که آیا معرفی خود را با یک قدردانی از کشور آغاز کنید یا خیر. آیا میخواهید سرزمینی را که در آن نوشتهاید/به دنیا آمدهاید/بزرگ شدهاید، یا فقط مردم را تصدیق کنید، یا هر دو؟ این مسئله به میزان ارتباط شما با کشور یا جامعه محل تحصیل و تحقیقات شما بستگی دارد.
در نوشتن قدردانیها، سعی کنید بیشتر از کلماتی مانند “تشکر” و “قدردانی” استفاده نکنید و به جزئیات بپردازید. اگر بخشی از تحقیقات شما به دلیل همکاری با کسی خاص امکان پذیر شده است، به آن شخص اشاره کنید و خدمات وی را به طور خاص برجسته کنید. اگر همکاری با یک شرکت یا سازمان انجام شده است، میتوانید به نوع همکاری و موفقیتهایی که با آن شرکت یا سازمان به دست آوردهاید، اشاره کنید.
همچنین، در نوشتن قدردانیها از سبک انگلیسی رسمی استفاده کنید و در نوشتارتان از اشتباهات گرامری و املایی خودداری کنید. برای بهتر شدن استفاده از اصطلاحات و عبارات رایج در انگلیسی، میتوانید قدردانیهای دیگران را مطالعه کنید و از آنها الهام بگیرید.
در کل، قدردانیها بخش مهمی از پایاننامه شما هستند که نشان دهنده ارزش قرار دادن شما برای دیگران و تلاشهای آنها در کمک به شما در تحقیقاتتان است. بنابراین، سعی کنید به بهترین شکل ممکن تشکر کنید و به دیگران نشان دهید که تلاشهایشان مورد تقدیر شما قرار دارد.
معرفی شما
هر کتاب راهنمای نحوه نوشتن پایان نامه به شما میگوید که یک فصل مقدماتی پایان نامه زمینه را برای بقیه کار فراهم میکند. این فصل حاوی اطلاعاتی در مورد این است که پایان نامه در مورد چیست و چرا این دانش برای رشته تحصیلی شما ارزشمند است. نوشتن این فصل آسان نیست. بنابراین، اگر در مورد پایان نامه خود مضطرب هستید و کاملاً در مورد مسیر آن مطمئن نیستید، میتوانید فصل مقدماتی خود را ترک کنید تا زمانی که درک محکمتری از اینکه پایان نامه به کجا میرود و به چه چیزی میخواهید برسید، رها کنید. اگر فردی هستید که قبل از حرکت باید پیشنویس یک فصل را به پایان برسانید، به فصل بعد، به خودتان یک مورد از بلوک نویسنده ندهید. میتوانید چیزی کوتاه و کلی بنویسید تا فضا را پر کنید. این پیشنویس نباید چیزی باشد که لزوماً به استاد راهنما (های) شما نشان داده شود. اکثر استاد راهنما کاملاً میدانند که فصل مقدماتی شما یک خلاصه اجرایی است که تنها پس از تکمیل پایان نامه میتواند به طور کامل نوشته شود. آنها اغلب بسیار خوشحال هستند که با مرور ادبیات شروع کنند، زیرا این فصلی است که به درک شما از زمینه و سؤال تحقیقی که میخواهید به آن بپردازید، اطلاع میدهد.
هنگامی که آماده شروع نوشتن مقدمه خود شدید، محل مناسبی را در نظر بگیرید. بالاخره این پایان نامه شماست. اگرچه کسانی هستند که در حال نوشتن پایان نامه هستند زیرا استاد راهنما آنها موضوعی را پیشنهاد دادهاند، حتی در این صورت شما باید نوعی ارتباط شخصی با موضوع داشته باشید تا شما را در طول سفر پایان نامه حفظ کنید. این علاقه ممکن است صرفاً به این دلیل باشد که متوجه شکاف جالبی در ادبیات شدهاید، شکافی که شما را ترغیب به بررسی بیشتر آن کرده است، یا ممکن است خیلی شما در زمینه موضوع پایان نامه قبلاً تحقیق کرده باشید و به دنبال پاسخ به سؤالاتی باشید که در ذهنتان مطرح شدهاند. در هر صورت، نوشتن مقدمه شما باید به شما اجازه دهد تا ارتباط شخصی خود را با موضوع بیان کنید و به خوانندگان خود بگویید که چرا این موضوع برای شما و برای دانشگاه مهم است.
هنگام نوشتن مقدمه، باید به چند چیز دقت کنید. ابتدا، باید موضوع خود را به صورت کامل و دقیق معرفی کنید. بهتر است از مرجعهای موثق استفاده کنید تا اطلاعات خود را تأیید کنید و به خواننده بدهید. بعد از آن، باید به خواننده بگویید که چرا این موضوع برای شما مهم است و چرا ارزشمند است که در آن تحقیق کنید. در این قسمت، میتوانید به سؤالاتی که در ذهنتان مطرح شدهاند، اشاره کنید و به خواننده بگویید که چرا این سؤالات برای شما مهم هستند.
بعد از آن، باید به خواننده بگویید که چه مشکلاتی در این زمینه باقی مانده است و چگونه پایان نامه شما میتواند به حل این مشکلات کمک کند. این مشکلات میتوانند شامل فضای خالی در ادبیات، نیاز به تحقیقات بیشتر در زمینه خاصی، یا نیاز به ارائه راه حلهای جدید و نوین باشند.
در انتها، باید به خواننده بگویید که چگونه پایان نامه شما ساختاردهی شده است و به چه چیزی میپردازد. این بخش شامل یک خلاصه از بخشهای مختلف پایان نامه شما میشود و به خواننده کمک میکند تا بفهمد که چه چیزی در پایان نامه شما انتظار دارد.
در کل، نوشتن مقدمه پایان نامه میتواند چالشبرانگیز باشد، اما با توجه به این راهنماییها و تمرینهای زیاد، میتوانید یک مقدمه مؤثر و جذاب برای پایان نامه خود بنویسید.
یک روش دیگر برای معرفی خود در فصل مقدماتی پایان نامه، شرح یک یا چند نکته با استفاده از مثالی معنادار برای شما است. این مثال میتواند بر اساس تجربه شخصی شما باشد یا از ادبیاتی که به آن علاقه دارید، انتخاب شده باشد و به شما در تحقیقاتتان کمک میکند. برای معرفی این مثال، باید صریحاً بیان کنید که چرا و چگونه به شما مرتبط است. ممکن است بخواهید از ضمیر اول شخص “I” استفاده کنید تا به خواننده نشان دهید که این تجربه به صورت شخصی برای شما مهم است. در ادامه، در اشاره گر 36 این کتاب، تعدادی مثال از استفاده اختیاری از ضمیر “I” آورده شده است.
یکی دیگر از نکات قابل توجه در فصل مقدماتی پایان نامه، نحوه معرفی خود در رشته تحصیلی است. معرفی خود بر اساس ادبیات مرتبط به خواننده نشان میدهد که پایان نامه شما به چه موضوعاتی میپردازد و شما در آن چه جایگاهی دارید. در حالی که در فصل مقدماتی، ادبیات گسترده ای بررسی میشود، باید بر ادبیات کلیدی مرتبط با تحقیقات شما تمرکز کنید. این ادبیات نشان میدهد که به عنوان یک دانشجو، چه موضوعاتی را مورد علاقه قرار میدهید و از چه نظریهها و رویکردهایی در تحقیقاتتان استفاده میکنید. در این بخش، هیچ قانون خاصی برای معرفی ادبیات وجود ندارد، اما میتوانید از نویسندگان کلیدی و ایده هایشان که با تحقیقات شما همخوانی دارند، استفاده کنید و نشان دهید که چگونه تحقیقات شما به آنها اضافه میشود. سپس میتوانید با مرور ادبیات، در مورد این خوانشهای کلیدی و همچنین کارهای دانشگاهی گسترده تری در این زمینه، توضیح دهید.
یک رویکرد دیگر در نوشتن فصل مقدماتی پایاننامه، معرفی ادبیات مرتبط با موضوع پایاننامه است که ممکن است به جایگزینی برای شما در نظر گرفته شود. سپس باید مشخص کنید که چرا این دیدگاه (به نظر شما) ناکافی است و چه کسانی با شما موافق هستند. اگر پایاننامه خود را با این رویکرد شروع کنید، ممکن است خوانندگان انتظار داشته باشند که در طول پایاننامه با موقعیتهای جنگی روبرو شوید. این نوع نگارش به شخصیت خاصی نیاز دارد که هم میتواند انتقاد کند و هم میتواند انتقاد بپذیرد، زیرا انتقاد شدید از دیگران ممکن است شما را در معرض اشکال مشابهی از نقد قرار دهد. برخی از انتقادات ممکن است از سوی افراد بسیار معتبر در این زمینه (مانند ممتحنان شما) صورت بگیرد. اگر میتوانید این نوع موقعیت را تحمل کنید، رویکرد جنگی برای شما مناسب خواهد بود. محققانی که از زبان قوی استفاده میکنند، معمولاً مورد استناد قرار میگیرند، اما متأسفانه همیشه به روشهای مثبت نمیپردازند.
مکان دیگری که میتوانید در فصل مقدماتی خود قرار دهید، زمانی است که اهداف پایاننامه خود را مطرح میکنید. بسیاری از نویسندگان پایاننامه، تمایل دارند که اهداف را به صورت متن عینی بسیار رسمی بنویسند. اما نیازی به این نوع نگارش نیست و میتوانید در مورد توضیح اهداف پایاننامه خود به روشی فکر کنید که شما را به خواننده خود متصل کند. ممکن است بخواهید توضیح دهید که چرا اهداف تحقیقاتی خاصی دارید و نه اهداف دیگر. همچنین ممکن است از شرح اهداف خود برای معرفی اصطلاحات کلیدی و توضیح اینکه چرا آنها برای شما اهمیت دارند، استفاده کنید. جزئیات بیشتر در مورد اصطلاحات کلیدی در اشاره 17 ارائه شده است.
بخش پایانی مقدمه شما اغلب خلاصهای از آنچه درپایاننامه خود به بررسی میپردازید، خواهد بود. در اینجا، باید به خواننده اطلاع دهید که چه مسئلهای را مورد بررسی قرار دادهاید، چرا این مسئله مهم است و چرا شما به این مسئله علاقهمند هستید. همچنین، باید به خواننده اطلاع دهید که چگونه به بررسی این مسئله پرداختهاید و به چه نتایجی رسیدهاید.
در این بخش، میتوانید به خلاصه از نتایج پژوهشی خود و روشهایی که برای دستیابی به این نتایج استفاده کردهاید، اشاره کنید. همچنین، میتوانید به چالشهایی که در طول انجام پایاننامه با آنها مواجه شدهاید و راهحلهایی که برای آنها پیدا کردهاید، اشاره کنید.
به طور کلی، بخش مقدماتی پایاننامه به خواننده اطلاع میدهد که چه مسئلهای در پایاننامه بررسی خواهد شد و چگونه این بررسی انجام خواهد شد. همچنین، این بخش به خواننده کمک میکند که با موضوع پایاننامه آشنا شود و به اهداف شما در انجام این تحقیق بیشتر آگاه شود.
نکات مهم
ساختار پایاننامه بستگی به موضوع، شیوه نگارش و نیازهای مخاطبان دارد.
عنوان پایاننامه، علاوه بر اعلام موضوع، به مخاطبان پیامهای اولیه درباره نویسنده و هویت او نیز منتقل میکند.
چکیده، خلاصهای از پایاننامه است که عموماً اهداف، روشها، یافتهها، مفاهیم و اهمیت آن را شامل میشود.
فهرست مطالب یک قسمت اساسی از پایاننامه است که باید بهطور دقیق و جامع از ساختار پایاننامه خبر دهد.
در چکیده، بهتر است از زبان ساده و روان استفاده کرده و اصطلاحات فنی را بهطور موشکافانه و با دقت بکار ببرید.
بدون نظر